Schaamte voor schulden

Met het huidige leenstelsel voor studenten, zal iedereen na zijn studie een schuld hebben aan de overheid. Maar is het wel goed om op zo;n jonge leeftijd al een schuld op te bouwen? Er zijn namelijk genoeg mensen met een schuld, die zich daar ontzettend voor schamen en ook niet de mogelijkheid hebben om dit zomaar terug te betalen. Ja, je hebt 35 jaar de tijd, maar dat telt helaas niet voor alle soorten leningen.

Het imago rondom lenen

Lenen wordt door veel mensen gezien als iets dat eigenlijk niet nodig zou moeten zijn. Het is een ‘zwakte’ dat je niet zelf rond kan komen en alles kan betalen. Mensen die lenen willen hun zwakte dan ook niet tonen aan de rest van de buitenwereld en zullen die vaak in het geheim doen. Ondanks het taboe dat op leningen ligt, heeft maar liefst 70% van de Nederlanders een lening. Wel blijkt dat een groot deel van de Nederlanders snapt dat andere mensen een lening afsluiten, maar zouden dit zelf echt niet snel doen. Vrouwen zijn eerder geneigd om een negatieve gedachten over lenen te hebben dan mannen.

Soorten leningen

Natuurlijk is er ook nog de vraag wat we als lening zien. Rood staan is namelijk ook al een vorm van lenen, terwijl dit vaak toch niet zo wordt gezien. Een hypotheek is ook een lening, maar zonder kan je vrijwel nooit een huis kopen, omdat zoveel spaargeld gewoon erg zeldzaam is. En terugkomend op het leenstelsel voor studenten: ze moeten wel als ze een toekomstbeeld hebben. Ook een creditcard is eigenlijk een lening. Je betaald met een krediet, die je pas aan het eind van de maand écht betaald. Naast deze meer geaccepteerde leningen, heb je ook nog de persoonlijke lening voor zaken die je zelf belangrijk vindt, maar niet direct het geld voor hebt. Bijvoorbeeld een auto of een verbouwing.

Zorg voor de juiste kennis

Verdiep je altijd eerst heel goed in een lening, voordat je deze afsluit. Laat je adviseren en lees ook de kleine lettertjes. Begrijp je iets niet? Durf dan ook te vragen, ook als je bang bent dat je dan als ‘dom’ overkomt. Jij bent tenslotte degene die aan de lening vast zit en jij bent dus ook degene die alles zou moeten begrijpen voordat je iets tekent. Een handige eerste stap is om een online vergelijker over geld lenen te raadplegen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *