Lenen om te beleggen. Waar let je op?

Deze tijden schreeuwen bijna om beleggingen. Diverse redenen zijn er te geven om te beginnen met beleggen, zoals de absurd lage spaarrentetarieven (het is haast wachten tot banken het vriespunt bereiken en we geld toe moeten gaan leggen om ons spaargeld onder te brengen), maar ook de presidentsverkiezingen waarbij de uitslag de koersen van diverse valuta onderuit heeft geschopt. De koers van onder meer de Amerikaanse dollar is flink gezakt (zie afbeelding 1).

Wie nu in dollars belegt, maakt kans om hier over enkele maanden veel winst uit te halen. Hetzelfde geldt voor de Mexicaanse peso en zo nog wel een aantal valuta.
Maar om te beleggen heb je wel een klein vermogen nodig. Met een paar euro ga je immers niet de beurs op. Is lenen voor een belegging aan te raden? En zo ja, waar let je dan op?

Geld lenen om te beleggen

De meningen lopen zeer uiteen als het gaat om lenen voor beleggen. Voorstanders zullen stellen dat het lenen van geld je uiteindelijk meer geld oplevert als je zeker bent van je zaak. Tegenstanders zullen zeggen dat je nooit moet beleggen met geleend geld.

De waarheid zal in het midden liggen. En eigenlijk kunnen we stellen dat het vooral rendabel is als je zeker bent van je zaak, zoals nu met de koersen van de Amerikaanse dollar. Wanneer je nu geld leent en daar dollars van koopt, kun je daar meer geld voor terugkrijgen als de koersen weer stijgen. Zodra de economie weer bloeit, kan dit erg lucratief zijn.

Maar je moet het dan wel zeker weten.
Als je een beginner bent in het beleggen, is het niet aan te raden om je geld te gaan lenen. Sluit dan liever aan bij een beleggingsportefeuille en kijk wat er met je spaargeld gebeurt.
Weet je wel wat je moet doen en ben je al gevorderd? Dan kan geld lenen zeker geen kwaad. Beleg met verstand en zorg dat je het risico spreidt.

Waar let je op?

Als je een lening af gaat sluiten om te gaan beleggen, zijn er een paar zaken waar je op moet letten en waar je reëel naar moet kijken. Het gaat om de volgende punten, die we graag verder toelichten
– Weegt de rente van de lening op tegen het te verwachten rendement?
– Ben ik voldoende zeker van mijn zaak om geld te gaan lenen?
– Kan ik bij verlies mijn lening alsnog terugbetalen?

Rente versus rendement
Zie je mogelijkheden op de aandelenmarkt met een hoog rendement? Dan kun je gaan lenen als het rendement hoger is dan de rente die je moet gaan betalen. Stel voor dat je € 5.000 leent tegen een rente van 5%, dan betaal je uiteindelijk €5.250 terug.
Verwacht je een rendement van 4% te behalen, dan verdien je op je € 5.000 slechts € 200. Dat is niet genoeg om je rente af te lossen. Je loopt dus verlies.
Je begrijpt dat je bij 5% quitte speelt. Wordt het meer, dan is het interessanter, zoals bij 8% rendement. Je verdient op je € 5.000 inleg dan € 400 terug. Daarvan betaal je € 250 aan de bank voor je lening en de rest is winst.
Hoe hoger het rendement, hoe interessanter het wordt.

Zekerheid
Weet je zeker dat de belegging die je voor ogen hebt de juiste is? Met andere woorden: zou je je eigen geld erin steken? Als je daarin voldoende vertrouwt en deze vraag kunt beantwoorden met een volmondige ‘ja’, dan is lenen eerder aan te bevelen dan wanneer je hierover twijfelt.
Besef dat je straks ook verlies kan lopen op je lening. Je geld is ineens veel minder waard en je moet het alsnog terugbetalen.

Terugbetalen
Verlies moet je altijd incalculeren. Dat is een van de belangrijkste lessen uit de beleggerswereld. Kun jij dus je verlies verantwoorden en kwijtspelen bij de bank? Dan kun je met een gerust hart je lening aangaan.
Weet je niet zeker of je over voldoende reserves en opties beschikt om het geleende geld terug te betalen bij een tegenvaller op de beurs? Dan is het niet aan te raden om te gaan lenen voor je beleggingen.

Conclusie
Deze tijden is er veel mogelijk op het gebied van beleggen. Je kan allerlei kanten op, zoals beleggen in aandelen en valuta, maar ook mee doen in een bestaande portefeuille. Heb je geen eigen geld? Dan kan het helpen om een lening af te sluiten. Maar lenen om te gaan beleggen kent zowel voor- als tegenstanders. Het is afhankelijk van verschillende factoren wat je daarmee doet. Hoe hoog is de rente ten opzichte van je verwachte rendement, kun je de lening alsnog terugbetalen (ook bij verlies) en hoe zeker ben je van je zaak? Die vragen moet je voor jezelf beantwoorden alvorens de knoop door te hakken.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *