Geld lenen kost geld: kredietwaarschuwing in reclames

AfdrukkenFinanciële organisaties en instellingen zijn verplicht om in hun reclame-uitingen voor krediet en leningen waarschuwingen op te nemen over de gevolgen die dit krediet met zich mee kan brengen. Het doel hiervan is om het bewustzijn van consumenten over de gevaren van lenen aan te wakkeren en te verhogen. De kredietwaarschuwing luidt: “Let op! Geld lenen kost geld”, met bijbehorend waarschuwingssymbool. Vrijwel elk reclameblok op televisie komt er wel een reclame voorbij waarin deze zin is opgenomen. Financiële ondernemingen kunnen diverse bestanden en afbeeldingen met betrekking tot de kredietwaarschuwing downloaden op de website van de Autoriteit Financiële Markten, het AFM.

Waarschuwing in reclame-uitingen

De regels voor het opnemen van een waarschuwingszin- en symbool in reclame-uitingen voor krediet zijn opgenomen in de Nadere Regeling Gedragstoezicht Financiële Onderneming (Nrgfo). De betreffende waarschuwing is verplicht voor alle reclames met betrekking tot krediet op radio, televisie, internet en in de gedrukte media. Uitzondering op deze regel zijn hypotheekkredieten wanneer er in de reclame geen connectie is met een ander doel dan de aankoop van een eigen woning. De waarschuwing in de vorm van de zin en het symbool mag niet zelf worden vormgegeven. Er moet dus gebruik worden gemaakt van het materiaal dat wordt aangeleverd door de AFM. Meer informatie over de precieze regels rondom het gebruik van de kredietwaarschuwing in reclames is te vinden op de website van het AFM.

Doel van de waarschuwing

De Autoriteit Financiële Markten heeft zich met de kredietwaarschuwing ten doel gesteld om mensen bewust te maken over de gevolgen die lenen met zich mee kan brengen. Mensen zien lenen vaak als een goede oplossing om geldproblemen op te lossen. Echter, biedt dit vaak een tijdelijke oplossing om de rest van de maand door te komen, maar levert het structureel gezien geen oplossing. Door geld te lenen werkt je jezelf namelijk alleen maar dieper in de schulden. Je moet niet alleen het geleende bedrag terugbetalen, maar ook de rente over dit bedrag. Na verloop van tijd wordt dit bedrag alleen maar hoger, en als je niet binnen de bepaalde looptijd aflost, loop je ook nog eens het risico op een boete. De kredietwaarschuwing van het AFM moet leiden tot meer mensen die bewust omgaan met geld en minder mensen die in de schuldsanering terechtkomen. Het hebben van schulden treft niet alleen de gedupeerden zelf, maar heeft ook invloed op de belastingbetaler. Het terugdringen van schulden onder de Nederlandse bevolking heeft dus voor iedereen positieve gevolgen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *