3 tips om onnodige leenkosten te vermijden bij een minilening

Een minilening kun je afsluiten als je snel, bijvoorbeeld binnen 24 uur, geld nodig hebt waar je nu nog niet over beschikt. Door de korte looptijd is het zeer wenselijk dat je het leenbedrag wel weer kunt voldoen op korte termijn: Anders kunnen de kosten alsnog aardig oplopen. Bovendien zijn er nog andere mogelijke kosten waar je op kunt letten. Hier geven we je wat tips om jouw minilening niet tot een vervelende financiële kater te laten leiden.

Tip 1: betaal op tijd terug

De belangrijkste kosten bij een minilening kunnen ontstaan door het niet op tijd terug te betalen. Anders komen er snel hoogoplopende incassokosten bovenop de lening. Lukt het toch niet om op tijd te betalen? Neem dan in ieder geval zo snel mogelijk op met de kredietverstrekker. Meestal is het mogelijk om een regeling te treffen, dat is altijd nog goedkoper dan een incassobureau af te wachten.

Tip 2: vraag een derde partij om garant te staan

Bij veel minileningen is er geen sprake van een BKR-toetsing. Dit betekent een hoger risico voor de aanbieder, dat ze toch op de een of andere manier willen afdekken. Hiervoor kun je garantstelling afkopen of een garantieverzekering afsluiten via de aanbieder, maar deze zijn erg duur. Kijk daarom of je een derde partij (persoonlijk) garant kunt laten staan. Het nadeel is wel dat dit aan voorwaarden is gebonden, en het aanvraagproces kan vertragen.

Tip 3: let op bij aanvullende verzekeringen

Het is in Nederland niet toegestaan om hoge advieskosten te rekenen voor het verstrekken van krediet. Waar je wel op kunt letten, zijn de (advies)kosten bij aanvullende verzekeringen. Het is mogelijk om allerlei verzekeringen bij je krediet te nemen: niet alleen een garantieverzekering, maar ook bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering. Hier worden vaak echter (advies)kosten over gerekend, dus kan het zeker de moeite lonen goed te bedenken welke verzekeringen je echt nodig hebt.

Leen verantwoord

Als je het dus een beetje verstandig aanpakt, hoeft een minilening helemaal niet duur te zijn. Het is dan vooral een handige manier om nu al over geld te beschikken dat je pas over een tijdje krijgt uitgekeerd. Behandel een minilening dan ook als voorschot op verwachte inkomsten, zo weet je zeker dat je deze (op tijd) kunt terugbetalen. Sluit een minilening dus niet in een opwelling af: je van tevoren goed oriënteren op de kosten en voorwaarden loont.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *